Odpowiedni dobór igły decyduje o wyglądzie ściegu. Dla jego jakości ważny jest czubek igły. Igła musi być odpowiednia do rodzaju materiału, jego grubości. Szczególnie ważne jest to przy szyciu delikatnych, cienkich tkanin czy dzianin. Grubość igły ma wpływ na wielkość oczka w niej, przez które nitka swobodnie się przesuwa. Igłę należy regularnie kontrolować i co jakiś czas wymieniać na nową, ponieważ uszkodzony czubek igły może zniszczyć piękny i wartościowy materiał. Igły powinny być przechowywane w oryginalnych opakowaniach, zapobiegających ich uszkodzeniu.
Oto igły do maszyny różnej grubości, najczęściej używane przeze mnie.
Do szycia bardzo cienkich tkanin (w tym elastycznych), do szycia gęsto tkanego jedwabiu, tkanin z krepy - używamy igieł o numerze 60-70. Do jedwabiu i bawełny nadają się igły nr 80, do mikrofazy - nr 60-80. Do grubszej bawełny, jeansu, wełny, streczu - igły nr 90. Do streczu i wszystkich elastycznych materiałów mogą być igły z okrągłą końcówką o numerze 75-90. Do dzianin, dżerseju - igły z zaokrągloną końcówką nr 70-90. Do grubego jeansu, skóry, drelichu - igły nr 100-110.
Powinnam też wspomnieć o igłach podwójnych do szycia na maszynie. Mają one różne rozstawy od 2 mm do 6 mm. Służą one do wykańczania podwinięć w dzianinach, np. gdy chcemy ładnie podwinąć dół bluzki czy wykończyć efektownie dekolt.
Inne są igły do szyci ręcznego czy haftowania (z zaokrąglonym czubkiem).
Są też igły do "zadań specjalnych", jak igły do dywanu, do płótna, do worka, do materaca, igły tapicerskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz